❤️ 10 лесни начина за дигитална хигиена и детокс от Милена Голева

Най-големия лукс за съвременния човек е спокойствието.

А когато си онлайн всяка секунда сетивата са бомбардирани от гигантски количества информация. Преди години да имаш личен телефон беше символ на лукс. Днес пък е точно обратното. Най-големия лукс за съвременния човек е да може да си позволи да бъде off-лайн. Да почива без дигитални устройства около себе си. Умовете прегряват. Все по-трудно взимаме ясни решения. Все по-невъзможно се оказва за много хора да останат в тишина и покой.
Как тогава да живеем и работим пълноценно?

Уж, нямаме време, а изгубваме часове в мрежата.

Уж, се чувстваме самотни, а когато до нас има любим човек ние не комуникираме с него, а с телефона си. Уж, нямаме време да се погрижим за себе си, а инертно сърфираме в социалните мрежи. Ако и позволиш мрежата буквално ще те всмуче и краде от живота ти! Прочети също: Никой не пресича пътя ни случайно

Технологиите не са нито добри, нито лоши!

Начина, по който ги консумираме ги прави такива. Често не се възползваме от правото си на избор и вместо ние да менажираме времето, което прекарваме с тях се превръщаме в техни “жертви”. Нещо повече, технологиите са безкрайно полезни и биха могли да направят живота ни много по-качествен и удобен.

НО! Дали умеем да ги употребяваме,

така че да се възползваме от тази стойност, която ни дават?

Важно е да установиш дали имаш поведенческо дигитално пристрастяване. Дай си време от 3 часа в удобно за теб време и изключи тел си. Ако на всеки половин час (или подозирам доста по-често 😉 усетиш силен позив да вземеш устройството, да надникнеш в мрежата и се усещаш все по-неспокоен и напрегнат може би ти е време да се замислиш.

Позитивното мислене не работи! Вреден капан!

YouTube player

Ето 10 лесни и приложими за всеки човек начина за дигитална хигиена

и как да менажираме взаимоотношенията си със съвременните технологии без те да отнемат от красотата на живота ни:

  • Вечерята –

ДА! Забележи не споменавам закуската и обяда. Давам си сметка, че за повечето съвременни хора е невъзможно да приложат това на закуска и обед. НО! Вечерята! Нейно величество! Да я оставим свободна от дигитални устройства. Това е време за общуване с любимите хора, храната и спокойствоето. Просто сядайки на масата не взимай телефона си. Ако той е на една ръка разстояние (както е обикновено 😉 без да искаш ще се поддаваш на инерцията да влизаш в него. Защото ДА, това е просто въпрос на инерция!

  • В банята и тоалетната –

Ами там не ти е нужен телефона! Смях се с глас, когато за първи път не взех телефона си с мен в банята и после осъзнах, че никой не ме е търсил. А дори и да ме е потърсил някой точно тогава, мога да видя кой е и да върна обаждане. Аз заслужавам да се изкъпя спокойно! Ти също!

  • На любимия спорт –

Уважавам всеки вид двигателна активност. Стига да я има. Йога, пилатес, танци, фитнес, бягане, разходка, всички те заслужават да бъдат пространство без телефон. Това си е лично време. Време, в което да освободим мислите и тялото от натрупаното напрежение. Дори да ти звънне телефона, ти няма да можеш да го вдигнеш, но това ще те накара да си зададеш стотици въпроси и ще те “извади” от практиката. Просто изключвай и оставяй телефона си у дома, в шкафчето или съблекалнята. Заслужаваш това време, нали?

  • На всеки час –

Можеш сам, в зависимост от личния ти режим да си зададеш ритъм на проверка. Т.е. улавяш ли се, че през 5-10 мин хващаш тел си, за да провериш мейли или да влезеш в любимата ти социална мрежа? Тогава си създай навик да до правиш на всеки кръгъл час или два. Ако ти се налага да говориш често по телефона, използвай слушалки. Когато по-дълго държиш апарата до ухото си, той повишава температурата в главата ти. Можеш да си го спестиш.

  • Вечер след определен час изключвй телефона си –

Ти определи по кое време вечер телефона не ти е жизнено необходим. Например след 21.00 часа си създай навик да го изключваш. Така ще си осигуриш спокойни вечери, в които ще имаш време за теб, за чаша чай, за няколко странци хубава книга, за любимата ти маска за лице, за медитация: Разгледай колекцията медитации тук и си подари мигове спокойствие! Ти си знаеш кои са любимите ти неща, за които все не ти остава време. Когато си легнеш ако телефона ти стои през нощта до главата го слагай на самолетен режим. Така ще си спестиш нощното облъчване от вълните, които телефона приема и предава непрекъснато.

  • Ползвай един източник на информация –

Често отиваш на няколко различни платформи, за да достигаш отново и отново до една и съща информация. Избери този източник, който ти е най-любим и смяташ за най-надежден и полавай само него.

  • Инсталирай си приложение –

Има чудесни приложения, които ще пресметнат колко време през деня си прекарал на телефона си. Ще останеш изумен. Може да установиш, че го проверяваш повече от 100-200 пъти на ден. Ти ли ми каза, че нямаш време за себе си? 😉

  • 20% от приложенията са полезни за теб

отново принципа на Парето. А останалите 80 % само ти губят времето и са просто лош навик. Виж кои са те и ги изтрий. Това ще ти спести часове хаотично скролване. Прочети също: 5 подхода да не съжаляваш за нищо

  • Изключи известията –

Не всички, разбира се! Само тези, които не са ти чак толкова важни. Онези уведомления, които изскачат на екрана на телефона ти и те провокират ПАК да влезеш и провериш нещо, а от там без да се усетиш продължаваш към нов прозорец и после в социалната мрежа и т.н. и т.н. и без да усетиш си похабил 15-20 мин

  • Определяй си период без телефон –

Веднъж седмично за малко по-дълго време. Примерно всяка неделя за 3-5 часа. Просто ти и ти! Ти и любимите ти хора! Ти и любимите ти занимания! Заслужаваш го!
Нека си го кажем направо!

Когато си в мрежата ти си извън живота!

Дори не осъзнаваш, че го има. Той, живота просто изтича. Отива си без да си го осъзнал и без да си му се насладил. Докато екрана те облъчва, другия план изчезва и ти убягва.

Не можеш да присъстваш и на двете места едновременно.

Реалния живот минава назад. Вниманието ти може да бъде или в екрана или в живота. Не давай на дигиталните технологии да завземат живота ти изцяло. Ползвай ги. Те носят безкрайно много стойност. Но нека да не те управляват те. Менажирай ги ти! Това е твоя живот! Ти решавай! Ти избирай!

Защото … ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН! ТИ СИ ПРЕКРАСЕН!

Автор Милена Голева
Милена Голева е автор и водещ на колекция от 20 авторски водени медитации. Разгледайте колекцията тук: milenagoleva.com Последният и проект е онлайн йога студио, в което йога и медитация практикуват хора от повече от 35 държави и 420 населени места по целия свят. Онлайн йога студиото можете да откриете тук: milenagoleva.com Милена е създател на студиата Yoga Place, мотиватор, лектор, водещ на семинари, вдъхновител за промяна и е помогнала на хиляди хора по пътя на тяхната трансформация.

Текстовете и статите, които публикувам тук са авторски и предмет на авторско право, така че моля, ако ги цитирате, да упоменете автор и дадете линк към оригинала, благодаря предварително за коректността ви.
Научете още за колекцията авторски водени медитации на български език от Милена Голева тук: https://milenagoleva.com
Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук. 

YouTube player
Scroll to Top