❤️ 5 подхода да не съжаляваш за нищо от Милена Голева

Със сигурност всеки има неща, заради които е недоволен от себе си.

Реакции. Решения. Действия. Пропуснато. В живота се случват всякакви неща. Харесвам хората, които като ги попитат дали биха променили нещо в живота си. Те отговярят: – НИЩО! Но не прсто отговарят, защото така се очаква от тях, а защото наистина го мислят. Аз самата съм от тях! Не ми беше лесно да се науча (да, на това човек може да се научи), но сега ми пести безкрайни терзания,  болка и живот в миналото. Защото съжалението винаги те праща в миналото.

Съжалението направо те фиксира в миналото.

А миналото е въпрос на тълкуване. Съжалението за отминали неща отваря голяма дупка, през която губим огромно количество енергия, настроение и положителен заряд. И съвсем не е нужно да има обяснения, съжаления, оправдания. Разбира се да не съжаляваш за нищо, но без да пречиш или навреждаш на другите. Как да се научиш да прощаваш и да се лекуваш от болките в миналото научи тук!

Тези 5 подхода, които съм синтезирала

ще ти помогнат да си спестиш много негативни преживявания, разочарования и самосъжаление. Бързичко да се окопитиш и да продължиш напред и нагоре.

Ето кои са те:

  • Прави най-доброто на което си способен към момента!

Това е основен фундамент, който ме ръководи. Винаги да давам най-доброто от себе си спрямо ситуацията, в която се намирам и обстоятелствата. Чувствителните хора, често предъвкват стари неща, решения, изказвания, действия, случки. И тази тенденция има силата да “отрови” голяма част от настоящето. Ако осъзнаваш, че по някаква причина не можеш да дадеш най-доброто от теб в този конкретен момент и можеш да го отложиш. Направи го! И встъпи в действие, тогава когато си в кондиция. И така когато се връщаш назад в миналото, дори когато има неща, които не харесваш ти ще запазиш вътрешния си мир. Защото ще си уверен, че това е бил максимума, който си могъл да дадеш от теб в тези конкретни за тогава обстоятелства.

10 лесни начина за дигитална хигиена и детокс

YouTube player

Миналото е въпрос на тълкуване.

Връщайки се в миналото можеш да тълкуваш нещата като голям гаф и провал. Но можеш и да обърнеш гледната точка и да си вземеш най-доброто от ситуацията. А именно: Урока! Поуката! Така взимаш най-доброто. Тогава може и да си сбъркал. Но това ще предотврати бъдещи грешки, нали?

  • Опитвай!

От дългогодишния ми опит и разговори с хиляди хора, които срещам на моите семинари, ритрийти, йога класове съм забелязала, че хората повече съжаляват за НЕнаправените неща, отколкото за сгрешените. Най-голямата доза съжаление остава към нещата, които никога не си дръзнал да си дадеш възможност да опиташ. Прочети също: Истинският лукс е да живеете така както ви харесва

Онова, за което никога не ти е стигнал куража и смелостта.

Разбира се, тук не става въпрос да си безразсъден и абсолютно всичко, което мине покрай теб като възможност да го пробваш и даваш шанс. НО! Когато усетиш силен импулс, когато нещо истински дълбоко те вълнува и те вълнува дълго време. Въпреки страха и несигурността дай му шанс. Повече прекършени сърца има от това, че хората никога не са опитали и дали шанс на идея, проект, връзка, работа, взаимодействие, отколкото хора, които съжаляват за нещо, което са направили, макар и неуспешно.

  • Ще бъде ли толкова важно след една година?

Умението да погледнеш моментната ситуация, която толкова те притеснява от гледна точка на бъдещето. Иди мислено една година напред в бъдещето и си задай следния въпрос: – Ще бъде ли това с толкова голямо значение за мен и живота ми след една година? Ще има ли същата тежест и влияние за мен и живота ми.

Това малко трикче бързо ще ти помогне да отсяваш кои наистина са важните неща,

за които си струва да мислиш и да се терзаеш. Често съжаляваме за неща, които са маловажни. Преекспонираме тяхната стойност. Уголемяваме ги хилядократно. Преживяваме ги хилядократно. Отдаваме им хилядократно повече значимост. И ако погледнеш това от гледна точка на времето след една година. Много бързо ще разбереш, че повече от 95% от нещата, за които се терзаеш няма да имат особена сила там в бъдещето. Олекна ли?

  • Постъпвай винаги спрямо собствената си ценностна система, морал, чест и достойнство!

Тези неща не можеш лесно да си възвърнеш, ако изгубиш някъде по пътя. Те са безкрайно ценни. Дори, когато нещо не се е получило по идеалния начин, ако не си пристъпил своята ценностна система, веднага ще усетиш как съжалението ще отпадне. ДА! Така се получи! НО! Аз не пристъпих своята система от морални възгледи. Ще продължа да уважавам себе си. А другото ще се подреди.

  • Бъди автентичен!

Да останеш верен на самия теб. Дори да се справиш със ситуация, която не е приятна, обаче да си предал теб и автентичността си, това отново ще наруши твоя вътрешен свят. То ще те човърка. Ако си бил лицемерен и неавтентичен, дори да си постъпил по “правилния” начин, това ще ти донесе краткотрайно удовлетворение. Но в дългосрочен план ще боцка. Оставай верен на теб. Когато си автентичен, наистина няма причина да съжаляваш. Прочети още: Сравнението е крадеца на щастие и спокойствие

YouTube player

Вярвам, че тези 5 принципа ще те намерят в правилния момент

и ще ти спестят съжаленията. Щом е минало, значи е минало. Не му отдавай чак такова гигантско значение. Вземи урока и давай напред. Инвестирай вниманието и положителната си енергия в нещата напред, а не назад.

Животът е прекрасен! ТИ си ПРЕКРАСЕН!

Автор Милена Голева
Милена Голева е автор и водещ на колекция от 20 авторски водени медитации. Разгледайте колекцията тук: milenagoleva.com Последният и проект е онлайн йога студио, в което йога и медитация практикуват хора от повече от 35 държави и 420 населени места по целия свят. Онлайн йога студиото можете да откриете тук: milenagoleva.com Милена е създател на студиата Yoga Place, мотиватор, лектор, водещ на семинари, вдъхновител за промяна и е помогнала на хиляди хора по пътя на тяхната трансформация.

Текстовете и статите, които публикувам тук са авторски и предмет на авторско право, така че моля, ако ги цитирате, да упоменете автор и дадете линк към оригинала, благодаря предварително за коректността ви.
Научете още за колекцията авторски водени медитации на български език от Милена Голева тук: https://milenagoleva.com
Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук. 

bg_BGБългарски
Превъртете до върха