❤️ 3 стъпки да се справим със стреса

Забързаният живот неизбежно води до стрес.

Той е в работата. Той е в новостартирания ни бизнес. Той е в преговорите за важната сделка, която трябва да сключим. Той е в задръстването. Даже после ни идва на гости – вкъщи!

Той е навсякъде около нас

и предизвиква различни биологични реакции в тялото ни.
Тези биологични реакции са се появили от времето, в което сме се борили за оцеляване с другите хищници, но днес май повече ни пречат. Ще ти разкажа за тях и после ще ти помага с едно предизвикателство ?

Една от реакциите е секретирането на „Хормонът на Стреса” – Кортизол.

Високите му нива покачват кръвното налягане и засилват усещането за опасност. Друго негово действие е, че спира процеса на регенериране и възстановяване на мускулите ни! (Може би с цел да остави повече хранителни вещества да циркулират в кръвообращението ни – може да ни потрябват, за да избягаме от този Тигър). Прочети също: Медитацията – зарядно устройство за ума

Втори ефект от стреса е

липсата на апетит към едни храни и огромен апетит към тясно количество други храни. Обикновено сладки и обикновено калорийни бомби!(Тук сигурно пак нещо става въпрос за бягство от тигъра). Спомни си за човека, който хапва доста малко, но щом чуе думата шоколад и е готов да изяде две опаковки. Силно вероятно е той да е под стрес. Този дисбаланс на храненето потиска имунната система, т.е. прави ни по-податливи на болести!

Друг неприятен резултат от стреса се изразява върху съня.

Когато сме под стрес, мозъкът ни не спира да препуска между спомени и анализира стресовите ни ситуации, дори когато сме в леглото и сме много изморени. Появява се безсъние. Техника за спокоен и възстановяващ сън. А когато все пак заспим, идват кошмарите. Ние не ги помним, но тялото ни ги помни и реагира на тях като на реални ситуации! Нищо чудно, че на другия ден сме още по-стресирани и получаваме ефекта на „снежната топка” в най-гадния му вариант.

Припознаваш ли се в някой от тези ефекти?

Ако отговорът ти е да – не се плаши, аз ще помогна! Имам за теб едно предизвикателство, което знам, че ще те накара да се почувстваш добре след много кратко време.

Нека да пратим на стреса “много здраве”!

Предизвикателството е само в 3 стъпки:

  1. Оцени моментното си ниво на стрес от 1 до 10 (1 е никакъв стрес, а 10 е не мога да се храня и спя от стрес). Запиши си го.

    2. Избери си 3 (или повече) от следващите 5 действия и ги приложи всеки ден в рамките на следващите 10 дни. Ако някои от тях вече са част от ежедневието ти, изпробвай другите – целта ни е да направим нещо различно, което да се справи със стреса. В скобите след действията ще ти дам инструментите и/или количествата, които аз използвам 🙂

Спортувай поне 30 минути 2 от всеки 3 дни.

Спортът трябва да включва физическа активност , затова шахът и таблата не се броят. Тук има една уловка – действието не трябва да е от тези, в които повтаряш дълго време едно и също движение. Повтарянето на едно движение прераства в машинално действие и мозъкът ни се връща към стресиращите мисли и аспекти от животът ни.
Допълнителен бонус е работата с треньор и/или група други спортуващи заедно, с които взаимно да се държим фокусирани. (Аз предпочитам това).

Балансирай диетата си

погрижи се при всяко ядене в храната ти да има балансирано количество източници на протеини, мазнини и въглехидрати. Не забравяй зеленчуците и плодовете. (Аз пазарувам от тук за няколко дни или седмица напред различните видове храни за балансираната ми диета. По този начин планирам разнообразна храна, а не ми се налага да хапвам „нещо по път” всеки ден)

Водата!

Да не забравяме, че имаме нужда от нея, за да функционираме правилно. Обърни внимание на количеството вода, което приемаш – пий поне два литра на ден. (Аз пия между 2 и 3 литра на ден – и не, д-р Радева не ми е забранила да пия вода!) Виж също: 10 тайни, които ще те освободят от тревогите и стреса

Здрав сън – здраво тяло.

Погрижи се да спиш 6 или 7 часа и половина. Различните фази на съня се повтарят на 90 минути и тогава е най-благоприятният момент за събуждане – ще се чувстваш отпочинал и енергичен. Тази техника ще ти помогне

Спокойствие и вътрешен мир!

Това е основата на освобождаването от стреса. Как най-ефективно да се докоснеш то така лечебното усещане за вътрешна хармония? Разбира се с медитация. Не си опитал? Непременно го направи! Ето как? И не! Не си мисли, че е трудно и не става за теб! Сега има водена медитация, която те въвежда постепенно към състояние на баланс. Ще се изненадаш безкрайно колко добре ше се почувстваш. И ще откриеш, че отдавна не си се усещал толкова добре. Ето къде да намериш чудесни водени медитации създадени от експерт с много опит!

Алкохолът

въпреки популярното българско твърдение, че алкохолът лекува всичко, всъщност той има , в най-добрия случай, минимален плацебо ефект върху стреса. Пробвай да не пиеш никакъв или съвсем малко алкохол.

   3. След 10 дни оцени отново нивото си на стрес и го сравни със резултатът от т.1.

Ще бъдеш приятно изненадан!

Научете още за колекцията от медитации на Милена Голева тук: https://milenagoleva.com

Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук.

Scroll to Top