❤️ Медитацията – зарядно устройство за ума

Думата и понятието “медитация” са обвити в мистичен ореол.

Е, днес ще го развали. Битува мнението, че трябва да сме много духовни, да спазваме определени правила или са сме “специални”, за да медитираме.

Всъщност медитацията е възможно най-простичкият напълно безплатен и достъпен по всяко време метод за релаксиране на ума.

А освен това зависи единствено от конкретния човек. Тя е лично и индивидуално упражнение на ума, което води до намаляване на стреса, безпокойството, промяна в мирогледа и най-вече до опознаване на собствената личност. Медитцията е зарядно устройство за ума.

Представете си, че вие сте една много интелигентна машина.

А ето и един пример: когато си купите нов уред първо трябва да прочетете упътването за употреба, за да можете да го използвате правилно. Същото е и с човешкия организъм – с нас самите и вътрешния ни свят. Затова от древни времена съществува медитацията като най-мощно средство, което човек ползва за опознаване на вътрешния си свят.

Хората имаме сетива, с които се запознаваме с „инструкциите за употреба и експлоатация“ на вътрешния си свят. Точно медитацията е упражнението, което ни учи на това.

Днес ще разобличим мистериозния образ на тази практика:

1. Медитацията не е религиозна практика

Медитацията е древна практика и тя не поставя ограничения от гледна точка на религия, нация и вяра. Думата „медитация“ има латински произход (лат. meditatio) и означава практика, която тренира ума. Първоначално под медитация се е разбирало както умствено, така и физическо упражнение, а по-късно думата се асоциира само със смисъл на съзерцаване, покой и умствена релаксация.

2. Медитацията не означава фиксация или концентрация

Основните резултати от редовно практикуване на медитация са засилване на паметта и способността на човек да се концентрира, т.е. концентрацията е резултат от медитацията. При медитация умът е в дълбок покой, което означава, че след това мозъкът е истински отпочинал, а това води до по-добра концентрация.

3. Не е задължително да практикуваш йога, за да медитираш

Медтиацията, както уточнихме, е упражнение на ума, което няма общо с това дали правите йога асани, или не. Объркването идва от това, че най-предпочитаната поза за медитация е поза „лотус“ /йогистка поза/ и че обикновено всички, които медитират започват да изпълняват йогистки упражнения и асани. В действителност те помагат при медитация, но не са задължителни. Както и обратното – хора, практикуващи йога, не означава, че правят медитация.

Виж също: 8 вечни и универсални урока от Буда!

4. Медитацията не е хипноза

Всъщност тя е точно обратното – медитацията е пълна осъзнатост на всеки един момент и на всяка част от тялото ни. Тя ни освобождава от емоциите, които искаме. Дава ни възможност да приемаме хората и ситуациите такива, каквито са и да предприемаме безпристрастни и осъзнати действия. Предпазва ни от това да ровим в миналото и да се тревожим за бъдещето. И двете са несъществуващи към актуалния момент и вместо това медитацията ни дава възможност да се съсредоточим върху съществуващия момент – тук и сега.

5. Медитацията няма да попречи на съвременния ви начин на живот 

Погрешно хората считат, че медитацията ще ги направи отшелници или ще ги застави да се отрекат от светското. Не! Тя просто ще ви помогне да се чувствате по-спокоен и по-способен да се справяте по-лесно с житейските трудности. Тя просто ще се превърне в любимото зарядно устройство за ума ви.

Медитацията е зарядното устройство за ума.

Много често хората, практикуващи медитация откриват, че вече не се ядосват толкова много както преди, че са по-спокойни и премерени в действията си.

След всичко казано не сме изненадани, че в Меката на финансовите сделки в света – Уолстрийт – медитацията отдавна е предпочитан инструмент за справяне със стреса и покоряване на финансовите върхове.

Вероятно за тези от вас, които все още не са пробвали медитацията, възниква въпросът: Kак мога и аз? Лесно е!
Разгледайте колекцията от високоефективни и висококачествени водени медитации от Милена Голева. 

Прочети още: Каква е позата, която трябва да заема по време на релаксация и медитация от Милена Голева

Източник: http://life.dir.bg Автор: Силвия Недева

Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук.

bg_BGБългарски
Превъртете до върха