❤️ Сравнението е крадеца на щастие и спокойствие от Милена Голева

В днешни дни всичко е изложено на показ,

особено с навлизането на социалните мрежи в живота ни. А това неминуемо тласка към това да се съпоставяме с другите, макар и често несъзнателно.

Откъде идва този инстинкт да се сравняваме?

Нека проследим къде се корени той?

Тази ни склонност се заражда някъде в нашето детство. Започнало е като средство нашите родители да ни “опитомят” именно сравнявайки ни с другите деца.

 • Виж как това момиченце си изяде цялата вечеря, а ти …
 • Това момченце изобщо не е е изцапало, а ти …
 • Колко възпитано се държи това дете, а ти …

Целта е била да ни подтикнат добронамерено към някакви “правилни” действия.

НО! Едно дете възприема това като вид конкуренция и от там започва всичко. Наскоро чух едно детенце, което каза на баба си: – Винаги, когато ми казваш колко добре се справят другите деца аз имам чувството, че ти не ме обичаш. Ето какво започва да се случва в главичката на едно дете (респективно всеки от нас, когато е бил дете). То започва да чувства, че не е обичано. И за да може да получи обич детето то започва да се съревновава.

Ето така започва борбата, състезанието, съревнованието, драпането, болката

След това идва етапа в училище, където започват да ни оценяват и където сравнението се превръща в истинска конкуренция. Оценките ни поставят в непрекъсната конкурентна среда, обаче СЪС СВЕТА НАВЪН ОТ НАС! С другите! И увлечени в това да изкарваме добри оценки ние започваме безкрайното състезание на живота.
Дори, оценката е нещото което започва да формира нашето чувство за това дали сме доволни от себе си или не.
И от там нататък през целия си живот не спираме да се сравняваме с другите. Прочети също: 3 причини защо ти се случват едни и същи неща

И така ПРОПУСКАШ СЛАДОСТТА ОТ ЛИЧНОТО СИ ИЗРАСТВАНЕ!

Да обаче, споделяш тази планета с повече от 7 милиарда други хора. Е! Измежду тях все ще се намери някой, който да е по-добър от теб в някаква област:

 • По-напред духовно
 • По-слаб
 • По-умен
 • По-образован
 • По-квалифициран
 • По-спокоен
 • По-богат
 • По-успешен
 • По-харесван
 • по по по …

Може би онзи, който има е по-образован няма добро семейство, или този който е по-богат, няма деца и т.н.
Има много сфери, в които се развиваме и доказваме. При повечето хора има сфера или сфери, в която нещо липсва. И тази сфера точно е неговия двигател.
Ние не сме в един и същи коридор. Да! Бягаме на един стадион, но всеки си има своя пътека където “тича”.

Позитивното мислене не работи! Вреден капан!

YouTube player

Всъщност, ако знаеш къде да спреш,

сравнението би могло да бъде чудесен мотиватор и вдъхновител. Ако можеш да спреш до вдъхновението. Ако отидеш по-нататък и се отдадеш на ненужни съпоставки, постоянното сравнение ще се превърне в истински болезнено насилие спрямо теб. И ЗАБЕЛЕЖИ, това не е насилие, в което някой друг те тормози, а тази склонност към сравнение те кара да започнеш и насилваш сам себе си.

МНОГО Е ВАЖНО ДА ОСЪЗНАЕШ, че единственото, с което трябва да се сравняваш е самия теб преди!

ТИ СИ ТУК ЗА ДА СТАВАШ ВСЕ ПО-ДОБЪР В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ! Ти не си тук, за да се оглеждаш през живота на другите. Ти си тук, за да се оглеждаш предимно в твоето собствено одобрение. Или казано с други думи: огледай твоята пътека, по която тичаш  на пистата. Единственото, което има значение е дали днес си отишъл малко по-напред спрямо предишен момент.

ТИ СИ ТУК ЗА ДА СТАВАШ ВСЕ ПО-ДОБЪР В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ!

Нека го направим заедно веднага! Бих искала да те върна назад във времето преди 10 години. Спомни си какъв беше тогава. Какви бяха хората около теб? Как изглеждаше? Какви бяха нещата, които те вълнуват?

А сега се върни 3 месеца назад във времето.

СЕГА СИ МНОГО ПО-ДОБРА СВОЯ ВЕРСИЯ ОТКОЛКОТО ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА! УВЕРЕНА СЪМ В ТОВА (щом тази статия те е намерила, значи си търсещ човек, а тези, които търсят – достигат)! Ако харесваш теб сега мъничко повече, отколкото теб преди 3 месеца, значи си на пътя! Виж още: 10 стъпки, които веднага ще внесат положителна промяна в живота ви

Да вярваш в теб е умение, което има огромен смисъл да изграждаш.

Най-същественото творение, върху което има смисъл да изливаш твоя талант и твоите способности, си ТИ! Защото ти моделираш ТЕБ. Ти превръщаш теб в истински шедьовър. А това е върховно умение! Ти можеш толкова много неща. Ти си на пътя. Да ти никога няма да си завършил творението си. Но във веки етап то става все по-добро и все по-добро!

Ако харесваш теб сега мъничко повече от това, което си бил преди 3 мсеца! Значи си на пътя!

Учи се да цениш теб и да забелязваш стъпките напред и нагоре, които правиш. Да се награждаваш, да им се наслаждаваш, да ги осъзнаваш. Защото колкото и много да си постигнал, ако не умееш да го забелязваш и цениш ще оставаш празен отвътре. Смисъла е във всяка малка стъпка и това да забелязваш малките градивни стъпчици, които те водят към твоята все по-добра версия. Това означава, че си на пътя.

Това е достатъчно, за да се почувстваш СПЕЦИАЛЕН!

Защото ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН … ТИ СИ ПРЕКРАСЕН!

Автор Милена Голева
Милена Голева е автор и водещ на колекция от 20 авторски водени медитации. Разгледайте колекцията тук: milenagoleva.com Последният и проект е онлайн йога студио, в което йога и медитация практикуват хора от повече от 35 държави и 420 населени места по целия свят. Онлайн йога студиото можете да откриете тук: milenagoleva.com Милена е създател на студиата Yoga Place, мотиватор, лектор, водещ на семинари, вдъхновител за промяна и е помогнала на хиляди хора по пътя на тяхната трансформация.

Текстовете и статите, които публикувам тук са авторски и предмет на авторско право, така че моля, ако ги цитирате, да упоменете автор и дадете линк към оригинала, благодаря предварително за коректността ви.
Научете още за колекцията авторски водени медитации на български език от Милена Голева тук: https://milenagoleva.com
Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук. 

Scroll to Top