❤️ 33 любими цитата от “Яж, моли се и обичай” на Елизабет Гилбърт

Вероятно всяка жена е гледала филмa “Яж, моли се и обичай”,

създаден по книгата на Елизабет Гилбърт. Или пък е чела самата книга. По пътя си към щастието всеки човек се сблъсква с много неща, научава много, страда. Като главната героиня, самата Елизабет, която изоставя живота, който познава, но който я прави нещастна, за да се впусне в приключението, наречено себепознание. По пътя си, тя научава много: как да се наслаждава на живота, на храната, на заобикалящия я свят.  Научава как да се моли и да прощава, най-вече на самата себе си. И най-вече, научава се да обича истински.

Подбрала съм 33 безценни цитата от филма,  ще ни помогнат да осмислим себе си.

1. Търсим щастие навсякъде, но сме като прословутия просяк на Толстой, който прекарал живота си върху гърне със злато и се молел за дребни пари на всеки минувач, без да подозира, че богатството му е точно под него през цялото време. Твоето съкровище – твоето съвършенство – вече е вътре в теб. Но за да го поискаш, трябва да напуснеш забързаната суматоха на ума и да изоставиш желанията на егото,

за да навлезеш в тишината на сърцето.

2. Трябва да се научиш да избираш мислите си така, както избираш дрехите в гардероба си. Това е сила, която можеш да овладееш. Ако толкова искаш да контролираш всичко, започни с ума си. Това е единственото, над което трябва да упражняваш контрол.

3. Мястото за почивка на ума е сърцето. Единственото, което умът чува по цял ден, са звънтящи камбани, шум и спорове, а иска само спокойствие. Единственото място, на което умът някога ще намери покой, е в тишината на сърцето. Ето там трябва да стигнеш.

4. Емоциите ти са подчинени на мислите ти, а ти си подчинен на емоциите си.

5. Мисля, че заслужавам нещо красиво.

6. В желанието си да бъдем обичани, ние създаваме определени характеристики на партньора си, такива, каквито имаме нужда да бъдат, а след това сме разочаровани, когато той откаже да играе ролята, която сме му отредили.

7. Никога не се извинявай, за това че плачеш. Без тази емоция, всички ние сме роботи.

8. Хубаво е да имаш разбито сърце. Това означава, че си се опитал.

9. Избирам щастието пред страданието. Създавам пространство за непознатото бъдеще, което ще бъде изпълнено с предстоящи изненади. Виж също: Спри да се чувстваш зле, затова че се чувстваш зле

10. Галопираме през живота си като циркови артисти, които балансират върху два препускащи един до друг коня – единият крак е върху коня, наречен “съдба”, а другият – върху коня “свободна воля”. Въпросът, който трябва да си задаваш всеки ден е: различавам ли двата коня? За кой кон трябва да спра да се притеснявам, защото не е под моя контрол, и кой да насочвам с голямо внимание?

11. За да откриеш баланса, който толкова искаш, ето какво трябва да направиш. Трябва да стоиш здраво стъпила на земята. Толкова здраво, сякаш имаш 4 крака, а не 2. Но трябва да мислиш със сърцето си, вместо с главата. Така ще можеш да познаеш Бог.

12. В един момент, трябва да се освободиш от всичко, което те мъчи, да седнеш спокойно и да дадеш възможност на радостта да дойде при теб.

13. Ние не осъзнаваме, но някъде вътре в нас се крие наша същност, която е във вечен мир.

14. Разрухата е подарък. Тя е пътят към трансформацията.

15. Пътуването си струва всяка цена и направена жертва.

Искам да върна човек при мен, мечтая всяка вечер, но той не ме търси

YouTube player

16. Господ никога не затръшва вратата пред лицето ти, без да отвори кутия с бисквитки.

17. Хората мислят, че сродната ти душа е твоята перфектна половинка. Това е, което всички искат. Но истината е, че сродната ти душа е твоето огледало. Човекът, който ти показва истинската ти същност и всичко в нея, което те дърпа назад. Човекът, който те кара да обърнеш внимание на себе си, за да може да промениш живота си.

18. Няма беда на този свят, която да не може да бъде поправена с гореща вана, чаша уиски и хубава книга. Прочети още: От днес ще живея по-бавно

19. Усмихвайте се с лицето и ума си и добрата енергия ще дойде и ще изчисти цялата лоша енергия от вас.

20. Дзен учителите казват, че можеш да видиш отражението си само в спокойни води, не и в течащи.

21. Да се научиш да контролираш речта си е начин да спреш енергията си да изтича безцелно през устата ти, изтощавайки те и пълнейки света с думи, думи, думи, вместо с мир и любов.

22. Човек винаги трябва да бъде подготвен за огромни и нестихващи вълни от трансформация.

23. Колкото по-удовлетворяващо можеш да правиш нищо, толкова по-успял си в живота. 24. А усетиш ли мъничка възможност за щастие след толкова мрачен период, трябва да се вкопчиш в глезените на щастието и да не се пускаш, докато не те извлече по очи от калта – това не е егоизъм, а задължение. Даден ти е живот; твой дълг е (и също твое право като човешко същество) да намериш нещо красиво в живота, без значение колко е крехко.

25. Боже, моля те покажи ми всичко, което трябва да знам за прошката и отдаването.

26. Това беше моментът да потърся лек и мир, които идват единствено от самотата.

27. Взимаш някое грандиозно решение за това какво искаш от живота и кой искаш да бъдеш и обстоятелствата веднага ти показват колко малко познаваш самия себе си.

28. По-силна съм от депресията, по-смела от самотата и нищо не би ме сломило.

29. Наистина, рано или късно, всичко ще се оправи.

30. Лесно е да се молиш, когато си отчаян. Но да продължиш да се молиш, когато кризата ти отмине, това е процес, който помага на душата да се задържи за постигнатото.

31. Това, което искам да науча е как да живея на този свят и да се радвам на удоволствията му, като в същото време се посветя на Бог.

32.  Il bel far niente. – *Красотата на това да не правиш нищо.

33. Скъпа, балансът означава да не допускаш някого да те обича по-малко от колкото ти самата се обичаш.

Подбор на цитатите: Милена Голева

Научете още за колекцията от медитации на Милена Голева тук: https://milenagoleva.com

Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук.

Scroll to Top