❤️ Медитацията буквално възражда мозъкa

Много от нас вече знаем и приемаме, че медитацията осигурява множество ползи,

включително снижаване на напрежението и стреса и подобрени фокус и концентрация. Обаче, дълго време не се знаеше как и защо медитацията прави всичко това– до сега! Прочети още: Какво ще се случи, когато започнеш да медитираш?

Учени от Харвард публикуваха резултатите от 8-седмично изследване,

което използва магнитен резонанс, за да проучи въздействието на медитацията върху мозъка. Участниците в изследването практикуват форми на водена медитация всеки ден за приблизително 30 минути. Осъзнатостта е стил на медитация, който подчертава поддържането на обективна осъзнатост за усещанията, чувствата и душевните състояния.
Магнитно резонансни томографии са направени в началото и в края на 8-седмичното изследване.

От резултатите учените установяват, че медитацията буквално възобновява сивото вещество на мозъка само за 8 седмици

– превръщайки изследването в първото, което документира, че медитацията води до този вид промяна във времето. Промените, наблюдавани при медитаторите не били открити в контролната група, което показва, че тези промени не са се получили естествено във времето, а по-скоро са предизвикани от ежедневното действие на медитиране.

Знаем какво си мислите: какво е това мистериозно сиво вещество, което медитацията възстановява?

Сивото вещество е основен компонент в централната нервна система и се намира на места в мозъка, участващи в контрола на мускулите, зрението и слуха, паметта, емоциите, речта, вземането на решения и самоконтрола.
Изследвания на мозъка показват, че количеството и гъстотата на сивото вещество се различават при различните хора и че те определят или изразяват определени черти или дарби. Например, учените откриха, че професионалните музиканти имат по-плътно сиво вещество в частта в мозъка, свързвана с възприемането на музиката.

Харвардското изследване откри, че медитацията може да повиши плътността на сивото вещество най-вече в хипокампуса

(частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет). Според Harvard Gazette, „се знае, че хипокампусът е важен за ученето и паметта и в стурктурите, свързвани със самосъзнанието, състраданието и самоанализа”.

Участниците в изследването също така съобщават за снижаване на стреса след 8-те седмици,

което е логично, понеже по време на изследването се забелязва снижаване на плътността на сивото вещество в амигдалата – частта от мозъка която се знае, че играе важна роля при стрес и безпокойство. Виж също: 10 тайни, които ще те освободят от тревогите и стреса

Изследването е революционно и вдъхновяващо

с това, че показва, че имаме способността да променяме структурата на собствените си мозъци: да подобряваме паметта и способностите си за учене и да ставаме по-състрадателни и самосъзнати.
Брита Холзъл, главен автор на изследването, обобщава забележителните заключения от него:

„Пленително е да се види пластичността на мозъка и че посредством практикуването на медитация можем да играем активна роля в променянето на мозъка и да повишаваме доброто си физическо състояние и качеството си на живот”.

Научете още за колекцията от водени медитации на Милена Голева тук: https://milenagoleva.com

~The Alternative Daily

Източник: http://www.thealternativedaily.com/meditation-literally-rebuilds-brain/

Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук.

bg_BGБългарски
Превъртете до върха