❤️ Медитацията, не подценявайте този стожер на изцелениетo

Мозък-тяло ДНК или как медитацията поддържа фундамента на здравето

Кое е първото нещо, което ви хрумва за постигане на оптимално здраве?

Наистина има много фактори, които можем да вземем предвид, но повечето хора не поставят медитацията на първо място в списъка за физическото здраве и дългосрочното отлично физическо и умствено състояние. Обаче, това мнение може да се промени, при положение че непрекъснато се натъкваме на пленителни резултати от изследвания, които не спират да ни обогатяват по отношение на необятните ползи за здравето от тази почитана през вековете практика.

Най-добре познатата полза от медитацията е способността й да разгражда стреса.

Ние знаем, че хроничният стрес може да има тежки последици за здравето с това че потиска имунитета, подхранва възпалението, уврежда клетъчното здраве и ДНК-то и стимулира развитието на множество болестотворни процеси. Днес изследванията показват, че непрекъснатият стрес може да има дълбоко въздействие върху ДНК-то като скъсява теломерите и по този начин ни поставя в по-висок риск от развиване на хронични заболявания. Но изследванията показват, че медитацията успешно лекува това увреждане на ДНК-то, възстановява умственото спокойствие, като едновременно с това предлага сериозни ползи за здравето. Медитацията истински помага за излекуването на човек отвътре навън. Специална лечебна практика

Ето как: УКРЕПВА ТЕЛОМЕРИТЕ

Гените ни се намират в усукани, двойно-верижни ДНК молекули, наречени хромозоми, а в краищата на хромозомите се намират участъците от ДНК, наречени теломери. Теломерите в основни линии са връхчетата, които предпазват хромозомите от увреждане, породено от

 стареенето, лошото здраве, набезите от страна на околната среда и други влияния. (Представете си ги като краищата на връзките за обувки.) Изследователите вече знаеха, че теломерите се скъсяват с остаряването на човек, но нови изследвания откриват, че хроничният стрес—и други фактори—могат да ускорят този процес.
Износването на теломерите може да се забави посредством активирането на ензим, наречен теломераза, който възстановява краищата на теломерите и ги предпазва от износване. Изследванията показват, че редовната медитация може да увеличи действието на теломеразата с повече от 30 процента: Това означава засилена защита за ДНК-то и здравословно клетъчно дълголетие.

СНИЖАВА ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Редица други изследвания показват, че редовната медитация може да снижи хроничното възпаление. В това има логика, защото стресът освобождава кортизол и други про-възпалителни сигнали в тялото. Изследователите откриват, че редовното медитиране намалява възпалителните биомаркери като С-реактивния протеин в проби слюнка. Други изследвания показват, че редовното медитиране потиска експресията на гените, свързана с възпалителните процеси.

ПОДСИЛВА ИМУНИТЕТА

Изследванията на пациенти с рак и на други хора с влошен имунитет показват, че медитацията помага за възстановяването на здравословната имунна функция—включително действието на клетките „естествени убийци” и на цитокините—както и антиоксидантната функция. Виж също: Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си?

ПОДДЪРЖА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Редица изследвания показват, че медитацията сваля кръвното налягане и забавя пулса в покой. Други изследвания показват, че редовното медитиране може да снижи риска от инфаркт и инсулт с до 48 процента. Явно, облекчаващите стреса противовъзпалителни ползи от медитацията спомагат за укрепване здравето на сърцето, но нещата може и да са по-дълбоки. Медитацията помага за усилване на чувства като любов и състрадание укрепва участъците в мозъка, свързани със съпричастието и емоциите и засилва естественото ни състояние на сърдечност. Това може да окаже дълбоко въздействие върху физическото здраве на сърцето, както и върху цялостната ни способност за оздравяване.

СНИЖАВА БОЛКАТА, ПОДОБРЯВА СВЕТОГЛЕДА И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА

Магнитният резонанс показва, че медитацията може да снижи дейността в някои части на мозъка, свързани с обработката на болката. Други изследвания на пациенти с хронични болки показват, че редовното медитиране помага за намаляване силата на болката и подобрява качеството на живота. Открий специалната лечебна медитация със уникалното участие на Теодосий Спасов
В областта на неврологията изследователите научават как медитацията усилва мощта на мозъка, укрепва връзките между невроните, премахва депресията, регулира емоционалната реактивност, изгражда съчувствие и съпричастие и подобрява концентрацията и съсредоточеността, наред с други ползи. Това може да е само върха на айсберга!

ПОДГОТОВКА

(Разгледайте колекцията водени медитации от Милена Голева тук:https://milenagoleva.com)

Практикуването на медитация започва с успокояването на неспирното бърборене на ума. Мъдра метафора описва ежедневното състояние на хиперактивните ни мозъци: „Мозъкът е като слепец яздещ див кон”. Ние нямаме никакъв контрол и не знаем къде ще ни заведат мислите. Ние сме пленници на умствените процеси, които изразяват непрестанния диалог между желанията и антипатии. Напълно буквално мозъкът е устроен за непрестанното сменяне на привързаност и ненавист: онова, което искаме да ни се случи спрямо онова, което се страхуваме, че ще ни се случи.

Обществото, медиите и маркетинговите групи разбират и използват тези умствени вериги. С други думи ние продължаваме да налагаме това изразяване на егото си, вместо да работим, за да се освободим от емоционалната битка, която диктува нашите чувства, мисли, навици, действия връзки и опит в живота.

Като просто отстъпим крачка назад и направим усилие да забележим

тези умствени и емоционални модели, ние спираме тази невротична повсеместна верига. Практикуването на медитация ни помага да забелязваме, да се освобождаваме и постепенно да намаляваме тези френетични модели на мислене, така че да можем наистина да се отпускаме и да презареждаме нервната си система. Постепенно медитацията ни предоставя възможността разстоянието между мислите да става по-голямо и по-ясно. Привързаностите и прозренията започват да отслабват и ние се отпускаме в това необятно пространство и ставаме далеч по-осъзнати. Започваме да усещаме повече спокойствие, яснота и по-силна любов и съчувствие.

Image title

Този процес не е свързан с бягство или откъсване

—а с това как да тренираме умовете си да са по-спокойни, концентрирани и осъзнати. По време на медитация неизменно се появяват чувства: болка, тъга, страх, надежди и ненавист. Но също като облаците и те отминават. Истинската природа на ума е като небето, което лежи зад облаците—ясна открита и просторна. Целта на медитацията не е да потисне мислите или чувствата, а просто да наблюдава как те идват и си отиват като облаци. Прочети още: 5 техники за елиминиране на отрицателните мисли

Като начало, намерете тихо място. Седнете или легнете удобно с изправен гръб.

Поставете малък предмет на земята пред вас като например камъче и се фокусирайте върху този предмет и върху дишането си. В началото няма да е лесно. Усилено работещият ви мозък вероятно ще се разсейва от списъци със задачи за деня и от други натрапливи мисли. Това е естествена част от процеса, така че просто лекичко върнете акцента върху дишането си и върху предмета пред вас. Като продължите да подхранвате това вътрешно спокойствие с редовна практика, то ще стане по-лесно достъпно; от друга страна, то ще ви предложи повече от просто спокойствие на ума. То отваря вратата към невероятен арсенал от ползи за здравето.

Без значение какви са възрастта, здравето или религията ви,

редовната медитация може да е от полза на всички нива. При положение че все повече лекари препоръчват тази древна практика, медитацията е на път да получи добре заслужена репутация като мощна модалност за укрепване на здравето и предпазване от болести. Казано просто: Практикуването на медитация—дори само по 15 минути на ден—отваря пред способността ни да оздравяваме възможност за огромен скок.

Айзък Илайъс, МД
Източник:

http://www.alternativemedicine.com/alternative-medicine/features/mind-body-dna?utm_source=BHN+Week+of+9%2F21&utm_campaign=BHN%3A+Mind%2C+Body%2C+DNA+–+Fall+Detox+and+More%21&utm_medium=email

Научете още за колекцията от медитации на Милена Голева тук: https://milenagoleva.com

Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук.

Scroll to Top