❤️ 3 мита за медитацията и … ИСТИНАТА от Милена Голева

Каква всъщност е истината за медитацията и митовете свързани с нея?

Като дългогодишен преподавател и експетрт областта на йога и медитация мога да кажа, че има няколко заблуди, които пречат на съвремения човек да се възползва от така благотворните техники на медитация, достигнали до нас от древността, които въздействат положително на всички аспекти на нашето същество. Медитацията идва от древността, но има способността да направи съвременния ни начин на живот много по-качествен и много по-хармоничен.

Кои са тези 3 мита?

Мит N 1: – Медитацията просто не е за мен или аз не мога да медитирам, защото просто не мога да изпразня главата си от мисли.

Истината: Медитацията е за всеки и всеки би могъл да медитира!

Всъщност медитацията не означава да изпразниш главата си от мисли и да спреш, да ограничиш мисловния поток. Медитацията е нещо точно обратното. Тя първоначално насочва мислите и вниманието към нещо определено и конкретно.

YouTube player

Например това може да е дишането,

звуците в пространството, усещанията в тялото и чак след това постепенно въвежда човека в онова състояние където ума е свободен от мисли, където мисловния поток тече много хармонично, много плавно и постепенно започва да изчезва. Колекция водени медитации на български език

Така че абсолютно всеки човек може да медитира.

Медитацията е лека и много приятна практика и практика, в която не полагамш никакво старание, за да постигнеш каквото и да било. Тя е по-скоро обратното.
Практика  на отпускане, освобождаване и свързване със себе си. Позволяваш на нещата да се случват, а ти се превръщаш в техен наблюдател.

 

Мит N 2: Нямам време да медитирам

Истината:  Медитацията е добре да се прави вечер, когато си в леглото, за да заспиваш

Разбира се, че всички ние живеем изключително бързо, защото времето, в което живеем е динамично. Обстоятелствата налагат непрекъсната смяна на дейности една след друга, способността ни да мислим едновременно за много неща и точно затова аз

препоръчвам медитацията да се прави вечерно време,

когато вече си си в леглото, когато така или иначе вече си си отделил време, в което да обърнеш всичките си сетива навътре към себе си, да притихнеш, време в което една по една започваш да изключваш задачите от деня, и се насочваш към една друга фаза. Ето това е времето, което аз бих препоръчала като най-подходящо за медитация. (разбира се, всеки друг момент от деня, когато можеш да си отделиш време само за теб е чудесен)

YouTube player

Времето, когато си си легнал в леглото,

приключил всички задачи за деня, готов за заспиване. Най-добрия начин да заспиш е през медитация, когато отпуснеш едно по едно всички мускулчета на тялото и така заспиваш спокоен, с отпусната мускулатура, което позволява през нощта тялото да се възстанови, да възвърне енергийния си баланс и на сутринта да се събудиш свеж, отпочинал пълен с енергия и готов за предизвикателствата на новия ден. Прточети също: Променете мислите си и ще промените съдбата си

Мит N 3: Не мога да медитирам, защото не мога да бъда толкова дълго време в поза Лотус

Истината: Препоръчвам позата да бъде легнал по гръб. Така позволяваш на тялото приятно и комфортно да се отпусне, докато гръбнака остава изправен.

Поза Лотус е прекрасна поза за медитация, разбира се, НО … най-важното нещо, за да се случи медитация е гръбначния стълб да бъде изправен. А повечето съвременни хора е невъзможно да останат толкова дълго време в поза Лотус (която всички познаваме) и при това гръбнака да остане изправен през цялото време. Това, което аз препоръчвам на всички практикуващи е да легнат по гръб в удобна поза с ръце удобно отпуснати до тялото. Релаксираща приказка за лека нощ за деца

YouTube player

Защото, когато си легнал по гръб, гръбнака е абсолютно изравнен, главата е в една линия с гръбнака.

По този начин можеш да позволиш на цялото тяло да се отпусне. Защото онова, което е важно по време на медитация е да направиш така, че да бъде абсолютно комфортно за тялото ти, за да може тялото ти да ти позволи да забравиш за него. Ако има нещо, което те напряга и не ти е комфортно, тялото постоянно ше ти напомня за себе си и това ще те кара да излизаш от медитация.

Медитацията е изключително лесна и приятна практика. Тя не е свързана с усилие или старание,

а точно обратното. Тя е за всички и нямаш причина да не се възползваш от даровете на тази древна техника. Затова съм разработила медитативни техники, така че да те водя стъпка по стъпка в един много приятен, плавен и релаксиращ процес. Който ще ти помогне да притихнеш, да получиш много отговори, да отмиеш напрежението от деня, да възстановиш енергийния си баланс, да се усетиш по-спокоен и хармоничен. Лягаш си по гръб в леглото. Настаняваш се удобно. Завиваш се уютно. Пускаш си записа. И се оставяш на гласа ми да те води.

Избери своята водена медитация, с която да завършиш приятно своя ден тук: www.milenagoleva.com

ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН … с медитация!

Автор Милена Голева
Милена Голева е автор и водещ на колекция от 20 авторски водени медитации. Разгледайте колекцията тук: milenagoleva.com Последният и проект е онлайн йога студио, в което йога и медитация практикуват хора от повече от 35 държави и 420 населени места по целия свят. Онлайн йога студиото можете да откриете тук: milenagoleva.com Милена е създател на студиата Yoga Place, мотиватор, лектор, водещ на семинари, вдъхновител за промяна и е помогнала на хиляди хора по пътя на тяхната трансформация.

Текстовете и статите, които публикувам тук са авторски и предмет на авторско право, така че моля, ако ги цитирате, да упоменете автор и дадете линк към оригинала, благодаря предварително за коректността ви.
Научете още за колекцията авторски водени медитации на български език от Милена Голева тук: https://milenagoleva.com
Можете да намерите видео материали с безплатни актуални техники, практики и съвети от Милена Голева на YouTube канала й тук. 

bg_BGБългарски
Превъртете до върха